Afvallen met behulp van hypnotherapie: werkt het?

 

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving en het is niet altijd even makkelijk om af te vallen. Diëten en sporten werken niet voor iedereen en het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot alternatieve methoden om gewicht te verliezen. Eén van die methoden is hypnotherapie. Maar werkt afvallen met behulp van hypnotherapie nu echt?

.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij hypnose wordt gebruikt om veranderingen in het gedrag of de emoties van de patiënt te bewerkstelligen. Tijdens een hypnosebehandeling wordt de patiënt in een ontspannen trance gebracht, waarbij de therapeut suggesties geeft die het onderbewuste van de patiënt beïnvloeden. Op die manier kan hypnotherapie worden ingezet bij uiteenlopende problemen, waaronder angst, verslaving en pijn.

Hoe werkt hypnotherapie bij afvallen?

Bij hypnotherapie gericht op afvallen, wordt de patiënt in trance gebracht en worden er suggesties gegeven die gericht zijn op het veranderen van het eetgedrag en het vergroten van de motivatie om af te vallen. Zo kan bijvoorbeeld worden ingespeeld op de behoefte van de patiënt om meer te bewegen, gezonder te eten of minder te snacken.

Een belangrijk voordeel van hypnotherapie is dat het niet alleen gericht is op het veranderen van het gedrag, maar ook op het veranderen van de gedachten en gevoelens die ten grondslag liggen aan het overgewicht. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van emotie-eten, waarbij ze gaan eten om zich beter te voelen als ze zich gestrest, verdrietig of eenzaam voelen. Door deze onderliggende emoties aan te pakken, kan hypnotherapie een effectieve methode zijn om blijvend af te vallen.

Werkt hypnotherapie bij afvallen?

Hoewel er nog weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van hypnotherapie bij afvallen, zijn er wel aanwijzingen dat het kan werken. Uit een onderzoek gepubliceerd in de International Journal of Clinical and Experimental Hypnosis blijkt bijvoorbeeld dat patiënten die hypnotherapie kregen, meer afvielen dan patiënten die alleen een dieet volgden.

Hier zijn 10 mogelijke voordelen van afvallen met behulp van hypnotherapie:

  1. Vermindert eetlust en hongergevoel: Hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van de drang om te veel te eten en het verlangen naar ongezond voedsel te verminderen.
  2. Verhoogt motivatie: Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van de motivatie om af te vallen en een gezonde levensstijl te behouden.
  3. Vermindert stress: Stress kan een grote oorzaak zijn van overeten, en hypnotherapie kan helpen bij het verminderen van stress en angst.
  4. Verbetert slaapkwaliteit: Een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.
  5. Verbetert zelfbeeld: Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld en het vertrouwen van mensen die willen afvallen.
  6. Vermindert de kans op terugval: Hypnotherapie kan helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om gezonde gewoonten vol te houden en terugval te voorkomen.
  7. Verbetert de spijsvertering: Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van maagklachten en spijsverteringsproblemen.
  8. Verbetert de stofwisseling: Hypnotherapie kan helpen bij het verbeteren van de stofwisseling, waardoor het lichaam beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen en vet te verbranden.
  9. Verbetert de algehele gezondheid: Het afvallen met behulp van hypnotherapie kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en het risico op ziekten verminderen.
  10. Verbetert de levensstijl: Hypnotherapie kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten en een gezonde levensstijl die niet alleen het gewichtsverlies bevordert, maar ook bijdraagt aan het algemene welzijn en geluk.

Daarnaast zijn er ook tal van succesverhalen van mensen die met behulp van hypnotherapie zijn afgevallen en daarbij een blijvende verandering in hun eetgedrag hebben doorgemaakt.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat hypnotherapie geen wondermiddel is en dat het niet voor iedereen werkt. Wil je meer informatie over afvallen met hypnotherapie neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als je aanvullend verzekerd bent dan kom je eventueel in aanmerking voor vergoeding.