Behandelingen

In mijn praktijk pas ik diverse soorten therapie, methodieken en gespreksvormen toe. Afhankelijk van je hulpvraag is de een of andere therapie of combinatie van therapieën geschikt. Omdat ik vanuit een holistisch perspectief werk, pas ik ook technieken toe ter ondersteuning van je behandeling.
Enkele staan hieronder uitgebreider toegelicht.

Vaak toegepaste technieken

EMDR

Therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring

Motiverende gespreksvoering

Onderzoeken van ambivalentie over een keuze en meer bereidheid creëren vanuit de cliënt zelf voor gedragsverandering

Cognitieve gedragstherapie

Onderzoeken van gedachten, leren helpende gedachtes ontwikkelen, oefeningen en thuisopdrachten, nieuw gezond gedrag aanleren, consequenties van gedrag leren inzien enz… enz…

Rational Emotive Behavior Therapy

Niet accepterende houding leren verlaten, onvoorwaardelijke zelfacceptatie

Reality Therapie

Het leren maken van betere keuzes uitgaande van 5 levensgebieden: Kracht, vrijheid, liefde, plezier, overleven

Acceptence Commitment Therapie

Het leren van een bewust en waardevol leven

Innerlijk kindwerk

Opnieuw contact en verbinding maken met het innerlijke pure kind, erkenning van het verleden, en er bewust van raken, blootleggen van oude belemmerende overtuigingen.

Yoga Nidra

Door diepe ontspanning kunnen ervaringen en herinneringen verwerkt worden, spierspanning en stress in het lichaam nemen af, bloeddruk en hartslag daalt, helpt tegen angsten, depressie en burnout.

Voetreflexmassage

Natuurlijke geneeswijze waarbij druk wordt uitgeoefend op bepaalde zones van de voeten. Doormiddel van drukpuntenmassages wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam geactiveerd.

Kundalini Tantra Yoga

Dynamische oefeningen, ademhalings technieken en meditaties

Ademhalingstechnieken

Goede ademhalingstechnieken zorgen voor een stimulatie van het parasympatische zenuwstelsel. Hierdoor kom je tot rust, kan je lichaam goed functioneren en heb je meer energie, kracht en uithoudingsvermogen. Met een goede ademhaling nemen we de druk van het hart af en vermijden we gezondheidsklachten.

Mindfulness

Leren volledig bewust zijn van de huidige ervaring

Psychosociale therapie

Om psychosociale klachten aan te pakken is het noodzakelijk om de klacht te ontrafelen en te onderzoeken waar de oorzaak zit. De klacht of hulpvraag kan ook een symptoom van een ander nog niet bekend of erkend probleem zijn. Daarom is het belangrijk voor de effectiviteit van de behandeling om te achterhalen of het om een fysiek, emotioneel of mentale oorzaak gaat, of een combinatie daarvan.

In dit onderzoek kijk ik naar belemmerende patronen en dieper liggende blokkades. Jij staat centraal en samen benaderen we je hulpvraag vanuit een holistisch perspectief. Dat betekent niets meer dan dat we in z’n geheel naar jou als mens, naar je omgeving en hoe je dit ervaart kijken.

Voorbeeld

Stel je hebt last van emoties en gedachten met een negatieve lading, zoals piekeren, sombere gevoelens, angst, spanning, woede, jaloezie of afkeuring. Dit kan leiden tot stressreacties in het lichaam. Teveel stress is niet goed omdat het kan leiden tot een teveel aan cortisol, het stresshormoon. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakken waardoor je ziek kan worden, ontstekingsreacties kan krijgen en andere lichamelijke klachten. Gek genoeg kan dus een steeds terugkerende huiduitslag veroorzaakt worden door een negatief gedachtenpatroon.

De focus ligt niet alleen op het probleem zelf maar op hoe we omstandigheden naar onze hand kunnen zetten en daar persoonlijke groei uit halen. Psychosociale hulpverlening is een duurzame vorm van zorg: het richt zich niet op de enkelvoudige klacht of op een enkelvoudig behandelprotocol. Het is een holistische benadering waardoor een echte positieve en blijvende verandering ontstaat.

Verslavingen

Behandeling verslaving

Als jij een verslaving hebt kan ik je helpen weer de regie over je eigen leven terug te krijgen en weer zicht te krijgen op de toekomst. Dit doe ik met behulp van het evidence based Minnesota Model. In je begeleiding put ik daarnaast uit mijn eigen ervaringsdeskundigheid en ontdekken we samen hoe we jou het beste kunnen helpen met behulp van jouw eigen kwaliteiten en mogelijkheden.

Ik bied je de handvaten die je helpen om stap voor stap vooruit te komen. Maar hiervoor zul je wel zelf in actie moeten komen, anders gebeurt er niets.

In combinatie met Counseling waarbij we meer ingaan op onderliggende emotionele problematiek kan er een sterk motiverende factor ontstaan bij de motivatie en het volharden in het zoeken naar- en herstellen van verslavingsproblematiek. Deze ambulante abstinent gerichte hulp is voor mensen die verslaafd zijn aan geestverruimende middelen zoals alcohol, cocaïne, speed, medicijnen, GHB, wiet maar ook seks-, game- of gokverslaving.

Terugvalpreventie

Terugvalpreventie is het voorkomen van terugval in gebruik of gedrag. Stoppen met alcohol, drugs, medicijnen, gokken of gamen is vaak een proces van vallen en opstaan. Een terugval kan hierbij horen. Voor veel mensen is stoppen met gebruiken niet zo moeilijk. Maar dat op lange termijn volhouden is vaak wel moeilijk.

Er word je aangeleerd hoe een terugval voorkomen kan worden. En wat je kunt doen, als je toch een keer terugvalt. De kans is dan groter dat je de draad snel weer oppakt. Dit voorkomt dat je helemaal terugvalt.

Onderdelen van terugvalpreventie:

 • leren omgaan met triggers
 • risico’s herkennen en voorkomen
 • aanleren van structuur
 • oud gedrag leren herkennen
 • inzicht vergroten in het ziektebeeld

Hypnotherapie

Hypnose is een staat waarin ons onderbewustzijn onder bepaalde omstandigheden suggesties accepteert. Hypnose die ingezet wordt voor therapeutische doeleinden is directe hypnose. Het doel hiervan is om het onderbewustzijn te bereiken en suggesties te doen die helpen bij het wijzigen van bestaande gewoontes en overtuigingen.

Wat is hypnose?

Bij hypnose denk je al snel aan een staat van ontspanning of shows waarbij deelnemers ogenschijnlijk alles doen wat ze gevraagd worden. Maar wist je dat ontspanning beslist geen voorwaarde is voor hypnose en je alles bewust mee krijgt?

In een show waarin hypnose wordt toegepast, zijn deelnemers vooral op een actieve manier bezig. In dit geval is er geen sprake van ontspanning maar van inspanning. Elke deelnemer is zich er tevens van bewust wat zijn opdracht inhoud en kan door hem/haar genegeerd worden. Wordt een suggestie eenmaal geaccepteerd door het onderbewustzijn, dan wordt dit als “waar” aangenomen. Dit kan echter alleen indien de gegeven suggesties niet in tegenspraak zijn met iemands persoonlijkheid.

Hoe werkt hypnose bij therapie?

Directe hypnose wordt ook toegepast voor therapie doeleinden en werkt volgens het mind-model. Een definitie van hypnose volgens het US department of Education waarbij het mind-model van toepassing is, luidt: “Hypnose is het passeren van de kritische factor, behorende tot het bewustzijn en het vastleggen van selectieve aanvaardbare gedachten.”

De kritische factor kan hier enigszins vergeleken worden met de firewall van een computer. Door toepassing van hypnosetechnieken wordt de “instelling van de firewall” aangepast. Indien deze kritische factor sterk is vermindert, zullen suggesties, die reeds door het bewustzijn geaccepteerd zijn, meer of minder ongehinderd het onderbewustzijn bereiken en als “waar” aangenomen worden. Hierdoor is een permanente wijziging van negatieve gewoontes, valse- en misovertuigingen mogelijk. Bij directe hypnose gebeurt dit door middel van directe instructies en communicatie met het onderbewustzijn. Directe hypnose is daarmee een serieus en soms beter alternatief voor sommige verouderde therapeutische technieken.

Voor onderstaande klachten, en nog veel meer, kan hypnotherapie worden ingezet. Staat klacht er niet bij neem dan contact op om te vragen wat de mogelijkheden zijn:

  EMDR

  Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)-therapie is een interactieve psychotherapie techniek die wordt gebruikt om psychologische stress te verlichten. Het is een behandeling voor trauma en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  EMDR is een geschikte therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van trauma of een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Door het werken met EMDR neemt de emotionele lading van een traumatische gebeurtenis af.

  Tijdens EMDR therapiesessies herbeleef je traumatische of triggerende ervaringen in korte doses terwijl je afgeleid wordt doordat de therapeut je oogbewegingen stuurt. Hierdoor kun je worden blootgesteld aan de herinneringen of gedachten zonder een sterke psychologische reactie te hebben. Na verloop van tijd wordt aangenomen dat deze techniek de impact die de herinneringen of gedachten op je hebben, vermindert.

  EMDR is effectief gebleken voor:

  • Mensen die te maken hebben met traumatische herinneringen en mensen met PTSS
  • Mensen die moeite hebben om over ervaringen uit hun verleden te praten

  Andere behandelingen

  Hoewel er niet voldoende onderzoek is om de effectiviteit op deze gebieden te bewijzen, wordt EMDR-therapie ook gebruikt voor de behandeling van:

  Depressie

  Ongerustheid

  Paniekaanvallen

  Eetstoornissen

  Verslavingen

  Kundalini tantra yoga, mindfulness, ademhalingstechnieken en Yoga Nidra

  Tijdens een behandeling bij Recovery Now kan als hulpmiddel Kundalini tantra Yoga, Yoga Nidra, ademhalingsoefeningen en/of mindfulness ingezet worden. Deze technieken helpen tijdens of voor een behandeling bijvoorbeeld om meer rust te creëren, te ontspannen, het hoofd leeg te maken, op een andere manier dan er over praten bij je gevoel te komen, het verwerken van verleden of om simpelweg in het hier en nu te komen. In mijn Yoga opleiding in India heb ik verschillende technieken geleerd en deze leren toe te passen.

   

  Voetreflexmassage

  Er wordt gesteld dat er zich reflexzones bevinden op de voeten die via zenuwen en energiebanen in verbinding staan met andere lichaamsdelen. Het idee van voetreflexmassage is het stimuleren van deze reflexzones waardoor blokkades, die het goed functioneren van het lichaam in de weg staan, opgeheven worden. Dit zou werken doordat de stimulatie van de uiteinden van zenuwbanen en energiebanen, de bloedsomloop, de lymfestroom en de energiestroom positief beïnvloed raken. De massage verbetert de circulatie wat een gunstig effect heeft op de aanvoer van belangrijke voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen.

  Een voetreflexmassage kan je laten voelen hoe je in het leven staat!

  Via de voeten kan er een bijdrage worden geleverd aan een breed scala aan klachten. Je kan hierbij denken aan onder andere: