EMDR – therapie voor PTSS, angst, trauma en depressie
EMDR therapie wordt steeds meer toegepast voor verschillende klachten. Het kan worden ingezet voor een breed spectrum aan trauma’s waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dit blog lees je meer over de werking van EMDR en voor welke klachten de therapie kan worden ingezet.

,Wat is EMDR therapie?

EMDR therapie is een vorm van psychotherapie die gebruikt wordt om klachten te behandelen die zijn ontstaan door traumatische ervaringen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie is wetenschappelijk onderzocht en wordt erkend door verschillende professionele organisaties, waaronder de American Psychiatric Association (APA) en de World Health Organization (WHO). EMDR kan worden toegepast bij verschillende klachten, zoals PTSS, angst, depressie, trauma, fobieën en verslaving.

Hoe werkt EMDR therapie?

EMDR is gebaseerd op de natuurlijke manier waarop ons lichaam helpt om stress te verwerken. Wanneer we worden blootgesteld aan een schokkende gebeurtenis, ‘slaat’ ons brein de informatie op in het limbische systeem. Dit kan een intens emotionele reactie oproepen wat ervoor kan zorgen dat we last krijgen van verschillende klachten zoals flashbacks, nachtmerries, stress, depressie en ontwijkingsgedrag.

In tegenstelling tot traditionele gesprekstherapie, vereist EMDR niet het herbeleven van trauma’s om ze aan te pakken. In plaats daarvan gebruikt de therapeut bilaterale stimulatie (oogbewegingen, tikken of geluidssignalen) om de patiënt te helpen bij het verwerken en integreren van herinneringen. Dit kan een buitengewoon krachtige ervaring zijn, omdat het de patiënt in staat stelt zijn trauma onder ogen te zien zonder overweldigd te worden door emoties.

De behandeling van EMDR kan tot ongeveer drie maanden duren maar ook met 1 sessie kunnen al resultaten geboekt worden dit is afhankelijk van het probleem. Dit is een kortdurende behandeling in vergelijking met andere therapieën, waardoor het een goede optie is voor mensen die niet lang met hun probleem bezig willen zijn.

Wat is PTSS en hoe kan EMDR mij hierin helpen?

Iemand ervaart posttraumatische stressstoornis als de persoon wordt blootgesteld aan (dreigende) dood, ernstige verwondingen of seksueel geweld en daarna langer dan een maand last heeft van het herbeleven van die trauma’s. Die herbeleving zorgt ervoor dat de persoon negatieve veranderingen in stemmingen en verandering in prikkelbaarheid en onrust vertoont.

Het is aangetoond dat EMDR zeer effectief is bij het verminderen van symptomen van PTSS en angst. Een van de voornaamste reden is omdat de patiënt de trauma’s niet hoeft te herbeleven. Als gevolg hiervan is deze therapie een van de meest populaire behandelingsopties voor mensen die verlichting van PTSS. De therapie is voornamelijk een effectieve behandeling voor mensen met PTSS die niet reageren op andere vormen van therapie.

De voordelen van EMDR therapie

Veel mensen ervaren voordelen na slechts enkele sessies met EMDR. De voordelen van de therapie zijn:

  • Het kan helpen bipolaire stoornis
  • Het kan helpen bij angst
  • Het kan helpen bij depressie
  • Het is een kortdurende behandeling
  • Het is effectief bij mensen met andere geestelijke gezondheidsproblemen

Weet je niet goed hoe je moet reageren op het gebeurde? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen bij een professional. Zij kunnen je helpen om je reactie beter te begrijpen en je leren hoe je hiermee moet omgaan. Als je EMDR therapie overweegt, praat dan zeker met je therapeut over de beste manier om het voor je specifieke behoeften te gebruiken.