Psychiatrische klachten vs. Psychosociale klachten

Er is veel verwarring tussen psychiatrische en psychosociale symptomen. Dit komt deels omdat er overlappingen zijn, en deels omdat de termen door sommige mensen door elkaar worden gebruikt.

.

Het verschil tussen psychiatrisch en psychosociaal

Psychiatrische symptomen zijn die voortkomen uit een geestesziekte, en niet veroorzaakt worden door sociale factoren.

Psychosociale symptomen, daarentegen, zijn die voortkomen uit sociale factoren zoals relaties, werk of omgeving.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle psychiatrische symptomen psychosociaal van aard zijn, en omgekeerd. Zo kan bijvoorbeeld depressie zowel door een geestesziekte als door sociale factoren veroorzaakt worden.

Er zijn echter enkele symptomen die eerder door het ene dan door het andere veroorzaakt worden. Waanideeën en hallucinaties worden bijvoorbeeld eerder door een geestesziekte veroorzaakt, terwijl stress en angst eerder door sociale factoren veroorzaakt worden.

Wie biedt hulp bij welke klachten?

Als je last hebt van psychiatrische symptomen, is het belangrijk dat je naar een therapeut of psychiater gaat. Zij kunnen je helpen de symptomen te beheersen en de behandeling te krijgen die je nodig hebt.

Als je last hebt van psychosociale symptomen, is het belangrijk een therapeut te zien. Zij kunnen je helpen de sociale factoren die de symptomen veroorzaken op te sporen en je hulpmiddelen aanreiken.

Soorten therapie en bijbehorende technieken

Er zijn veel verschillende soorten therapie, en de soort die geschikt is voor jou hangt af van de oorzaak van je symptomen. Als je symptomen veroorzaakt worden door een geestesziekte, kun je baat hebben bij cognitieve gedragstherapie of medicatie.

Hier helpt de therapeut je de negatieve gedachten en gedragingen die je symptomen veroorzaken te identificeren en te veranderen. Cognitieve gedragstherapie kan journaling, rol-spel, en blootstellingstherapie inhouden.

Als je symptomen veroorzaakt worden door sociale factoren, kun je baat hebben bij psychotherapie of counseling. Met psychotherapie helpt de therapeut je de sociale factoren die je symptomen veroorzaken te identificeren en te veranderen. Je praat dan over je ervaringen, stelt doelen en speelt een rollenspel.

Het is belangrijk dat je hulp zoekt bij een professional als je worstelt met psychiatrische of psychosociale symptomen. Zij kunnen je helpen de oorzaak van je symptomen te achterhalen en je de behandeling geven die je nodig hebt.