Wat is cognitieve gedragstherapie en waarmee kan het je helpen?

Cognitieve gedragstherapie, of CGT, is een vorm van psychotherapie die al tientallen jaren bestaat. Het is een van de meest gebruikte therapieën van vandaag de dag en staat bekend om zijn effectiviteit bij de behandeling van verscheidene psychische stoornissen. CGT omvat het identificeren en veranderen van negatieve gedachten en gedragingen die mogelijk bijdragen aan uw symptomen. In dit blogbericht bespreken we wat cognitieve gedragstherapie is, wanneer het wordt gebruikt en wat de voordelen ervan zijn!

Waar kan cognitieve gedragstherapie bij helpen?

Het is een soort therapie die zich richt op het hier-en-nu. Dat betekent dat in plaats van je te concentreren op gebeurtenissen uit je verleden, die je verdriet bezorgen, cognitieve gedragstherapie je helpt om negatieve gedachten en gedragingen in het heden te identificeren en te veranderen.

Het blijkt effectief te zijn bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische stoornissen, waaronder depressie, angst, posttraumatische stressstoornis (PTSD) en meer. De therapie wordt meestal samen met een therapeut in wekelijkse sessies uitgevoerd

De voordelen van cognitieve gedragstherapie

De therapie heeft talrijke voordelen die het voor veel mensen tot een aantrekkelijke behandelingsoptie maken. Ten eerste is CGT een kortdurende therapie, wat betekent dat er meestal minder sessies voor nodig zijn dan voor andere soorten therapie. Automatisch zorgt dit er ook voor dat dit soort therapie betaalbaarder is dan andere soorten therapie.

Daarbij is het een actieve therapie, wat betekent dat je actief bij je behandeling betrokken wordt en gevraagd wordt buiten de sessies om dingen als huiswerkopdrachten te doen.

Tenslotte is, zoals eerder vermeld, aangetoond dat de therapie effectief is bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische stoornissen. Dit betekent dat als je met meer dan één psychische stoornis worstelt, cognitieve gedragstherapie een goede optie voor je kan zijn!

Hoe wordt de therapie aangepakt?

Als je denkt dat cognitieve gedragstherapie een goede optie voor je kan zijn, is de eerste stap een therapeut vinden die in deze vorm van therapie gespecialiseerd is. Je kunt je arts om een verwijzing vragen of een afspraak boeken bij een therapeut zoals Recovery Now.

De eerste sessie zal waarschijnlijk bestaan uit het overlopen van de symptomen en doelen van de therapie. Als jij en de therapeut besluiten dat cognitieve gedragstherapie goed bij je past, zul je waarschijnlijk wekelijkse sessies plannen.

Tijdens deze sessies werk je met de therapeut samen om negatieve gedachten en gedragingen te identificeren en te veranderen. Je kunt ook huiswerkopdrachten krijgen om buiten de therapie om te doen.

Raadpleeg zeker professionele hulp indien je denkt cognitieve gedragstherapie nodig te hebben.