Wat zijn inprentingen?

 

Inprentingen zijn overtuigingen en patronen die we in de loop van ons leven hebben gevormd. Ze zijn ontstaan door onze ervaringen, onze opvoeding, cultuur en omgeving. Deze inprentingen kunnen zowel positief als negatief zijn en bepalen ons gedrag, onze stemmingen, gedachten, relaties en nog veel meer.

 

Wat zijn inprentingen?

Inprentingen zijn overtuigingen en patronen die we in de loop van ons leven hebben gevormd. Ze zijn ontstaan door onze ervaringen, onze opvoeding, cultuur en omgeving. Deze inprentingen kunnen zowel positief als negatief zijn en bepalen ons gedrag, onze stemmingen, gedachten, relaties en nog veel meer.

De invloed van inprentingen op ons leven

Inprentingen kunnen een enorme invloed hebben op ons dagelijks leven. Ze bepalen ons gedrag en onze reacties op situaties en gebeurtenissen. Het kan voorkomen dat we ons onbewust gedragen volgens bepaalde patronen, omdat we geleerd hebben dat dit de juiste manier is om te handelen. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor ons leven. Wanneer we ons gedragen volgens negatieve patronen kan dit leiden tot problemen in ons dagelijks leven. Zo kan een negatieve inprenting zorgen voor een negatief zelfbeeld, angststoornissen, depressie, onzekerheid, relatieproblemen en nog veel meer.

Werken aan verkeerde inprentingen met hypnotherapie en regressietherapie

Gelukkig kunnen verkeerde inprentingen behandeld worden met behulp van hypnotherapie en regressietherapie. Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt gebruikt om het onderbewustzijn te beïnvloeden. Hierbij worden verkeerde inprentingen herkend en aangepakt om zo de negatieve gevolgen te verminderen.

Regressietherapie is een vorm van therapie waarbij teruggaan naar de oorsprong van een probleem centraal staat. Hierbij worden negatieve inprentingen die in het verleden zijn ontstaan, opgespoord en behandeld. Deze vorm van therapie kan effectief zijn bij het oplossen van problemen die hun oorsprong hebben in de vroege kindertijd.

Hoe werkt hypnotherapie en regressietherapie?

Bij hypnotherapie wordt er gebruik gemaakt van een diepe staat van ontspanning, waarbij de patiënt zich bewust is van de omgeving en in staat is om te reageren op de aanwijzingen van de therapeut. In deze toestand kan de therapeut werken met het onderbewustzijn van de patiënt, waar de inprentingen zich bevinden. Door het beïnvloeden van het onderbewustzijn kunnen negatieve inprentingen worden vervangen door positieve inprentingen.

Bij regressietherapie gaat de therapeut terug naar de oorsprong van het probleem door middel van gesprekken en visualisaties. Hierbij worden de negatieve inprentingen opgespoord en behandeld. De patiënt wordt begeleid door de therapeut en kan op deze manier werken aan het veranderen van de negatieve inprentingen.

Inprentingen zijn vaak onbewuste processen en het kan dus lastig zijn om er zelf grip op te krijgen. Hypnotherapie en regressietherapie kunnen daarom zeer effectieve behandelingen zijn bij het aanpakken van de gevolgen van inprentingen.

Heb je last van de gevolgen van verkeerde inprentingen en wil je hier graag aan werken? Dan kan hypnotherapie en/of regressietherapie wellicht helpen. Neem gerust contact met mij op voor een afspraak of meer informatie. Indien je aanvullend verzekerd bent kom je eventueel in aanmerking voor gedeeltelijke vergoeding.