Wat is een angststoornis? De symptomen, oorzaken en behandelingsmogelijkheden

Angststoornissen zijn een vorm van geestesziekte die aanzienlijke emotionele en lichamelijke onrust kan veroorzaken. Mensen die aan angststoornissen lijden, hebben vaak intense, irrationele angsten en zorgen (fobieën), voelen zich rusteloos en gespannen, en hebben moeite om zich te redden met normale dagelijkse activiteiten.

.

Soorten angststoornissen

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis (GAD), paniekstoornis, agorafobie, sociale angststoornis (SAD), en specifieke fobieën. Hoewel de precieze oorzaak van angststoornissen onbekend is, wordt gedacht dat ze kan veroorzaakt worden door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Hoe herken je een angststoornis?

De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen paniekaanvallen, overmatig zweten, misselijkheid, duizeligheid, pijn op de borst en intense, irrationele angsten en zorgen (fobieën) bevatten.

Je ervaart een gevoel van rusteloosheid en spanning waardoor je moeite hebt met het verwerken van normale dagelijkse activiteiten. Sommige mensen met angststoornissen kunnen ook andere psychische aandoeningen hebben, zoals depressie.

Hoe herken je een paniekaanval?

Een paniekaanval kan een gevolg zijn van een angststoornis. Als je last krijgt van een paniekaanval kan je de volgende klachten ervaren:

 

  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Trillen of beven
  • Kortademigheid
  • Gevoel van verstikking
  • Pijn of ongemak op de borst
  • Misselijkheid of buikpijn
  • Gevoel van duizeligheid, onvastheid, licht in het hoofd, of flauwvallen
  • Rillingen of warmtegevoelens
  • Duizeligheid of tintelingen
  • Angst om de controle te verliezen of gek te worden
  • Angst om dood te gaan

Paniekaanvallen kunnen beangstigend zijn, maar er zijn manieren om ze te beheersen. Het is belangrijk om kalm te blijven. Je kunt proberen te ontspannen door langzaam, diep adem te halen. Daarnaast kan je ook gaan zitten of liggen en je ogen sluiten. Probeer je op iets anders te concentreren en jezelf af te leiden van de paniekaanval.

Behandeling

Angststoornissen zijn behandelbaar, maar het is belangrijk vroeg behandeling te zoeken. Als ze onbehandeld blijven, kunnen angststoornissen leiden tot ernstiger geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie.

Als je angststoornissen of paniekaanvallen hebt, praat dan met je arts. Zij kunnen je helpen de tekenen en symptomen op te sporen en een behandelplan uit te werken.

De behandeling van angststoornissen omvat vaak medicijnen, therapie, of een combinatie van beide. Medicijnen die gebruikt worden om angst te behandelen zijn onder andere antidepressiva, anti-angstmiddelen, en bètablokkers.

Een van de meest effectieve vormen van therapie voor angststoornissen zijn EMDR, Hypnotherapie, cognitieve-gedragstherapie (CGT), blootstellingstherapie en ontspanningstechnieken.

 

EMDR is gebaseerd op de natuurlijke manier waarop ons lichaam helpt om stress te verwerken, lees meer. Hypnotherapie is een vorm van therapie die gebruikmaakt van de kracht van suggestie om veranderingen in iemands leven aan te brengen, lees meer. Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een soort therapie die mensen helpt negatieve denkpatronen en gedragingen te herkennen en te veranderen, lees meer. Blootstellingstherapie is een andere effectieve behandeling voor angststoornissen. Het houdt in dat je jezelf geleidelijk blootstelt aan de situaties of voorwerpen die je angst opwekken. Ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen ook helpen de stress te verminderen en de symptomen van een angststoornis te verlichten.

Tips & tricks

Om je angststoornis onder controle te houden kan je nog de volgende tips & tricks volgen.

  • Leer over je stoornis en wat je symptomen triggert
  • Ontwikkel een plan om met stressvolle situaties om te gaan
  • Vermijd alcohol en drugs, die de symptomen kunnen verergeren
  • Zorg voor voldoende slaap en lichaamsbeweging, die stress kunnen helpen verminderen
  • Probeer ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie

Wil je meer informatie over hoe Recovery Now jou kan helpen met angststoornissen? Neem dan vrijblijvend contact op. Ben je aanvullend verzekerd dan is er via de zorgverzekeraar vergoeding mogelijk.